Сутність і види операцій з експорту товарів, робіт, послуг
35

Цивільний кодекс України прямо зазначає, що сторони договору можуть самостійно встановити момент переходу права власності на товар. Право самостійного визначення переходу права власності є, також, реалізацією ч. 4 ст. 179 Господарського кодексу України, за якою при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору.

В Правилах «Інкотермс» прямо зазначено, що питання передачі права власності ним не розглядається, що це питання повинно вирішуватися договором відповідно до застосовного законодавства. Ні внутрішнє законодавство України, ні Правила «Інкотерм» не зобов’язують сторін договору ставити момент переходу права власності в залежність від моменту фактичної передачі товару або перехід ризиків щодо нього.

З наведеного можна зробити висновок, що сторони контракту, можуть встановити у договорі момент переходу права власності на товар у тому податковому періоді, коли це буде прийнятно для продавця-експортера, звичайно пов’язав це з якоюсь подією (перевіркою якості товару на складі покупця тощо).

Базою оподаткування ПДВ при експорті товарів (робіт, послуг) є договірна (контрактна) вартість, визначена за вільними або регульованими цінами.

Об'єктом оподаткування є операції з вивезення (пересилання) товарів за межі митної території України і надання послуг (виконання робіт) за межами митної території України.

При експорті підприємствами-виробниками підакцизних товарів (продукції) за іноземну валюту акцизний збір не сплачується за умови наявності підтвердженої митними органами вантажної митної декларації.

У разі реалізації підакцизних товарів на експорт за іноземну валюту підприємствами, які придбали цей товар (продукцію) за цінами з акцизним збором, суми такого акцизного збору повертаються виходячи з митної вартості пропорційно до суми іноземної валюти, що фактично надійшла на рахунок підприємства, але не більше за суму акцизного збору, сплачену до бюджету виробником або постачальником підакцизного товару, якщо не закінчився річний строк з дня надходження відповідних сум податку до бюджету. Повернення проводиться фінансовими органами за висновками податкових органів після подання письмової заявки з підтверджуючими документами.