Економічна діагностика системи мотивації праці та ефективності управління персоналом підприємства
15

Для розуміння трудового поводження людини і побудови обґрунтованої системи впливу на мотивацію підлеглих важливе розуміння тих психологічних закономірностей і ключових принципів, що лежать в основі трудової мотивації.

До ключових принципів трудової мотивації можуть бути віднесені: полівмотивованість трудової поведінки; ієрархічна організація мотивів; компенсаторні відносини між мотивами; принцип справедливості; принцип підкріплення.

Дуже важливо визначити вже при прийомі працівника на роботу, який з видів мотивації для нього пріоритетніший. Якщо кандидата цікавить тільки можливість заробляти, очевидно, що основною для нього є фінансова мотивація. Якщо ж кандидата більше цікавлять інші моменти такі, як престиж, стабільність, соціальний захист, доступ до певних привілеїв чи переваг, можливість навчатися, то основною для них є не фінансова мотивація. Однозначно, що від працівника, якого цікавить тільки фінансова складова мотивації слід очікувати меншої лояльності до компанії ніж від працівника, якого цікавлять не тільки гроші. В обох випадках доцільно розвивати ті не фінансові види мотивації, які є найбільш цікавими для працівника.

Фінансова мотивації включає:

- заробітну платню;

- регулярні грошові премії з нагоди певних подій (ювілей фірми, різноманітні державні та релігійні свята);