Економічна діагностика системи мотивації праці та ефективності управління персоналом підприємства
43

Якщо інтенсивність праці на даному робочому місці відрізняється від нормативної, то слід проводити заходи щодо зниження або підвищення інтенсивності праці, зокрема, зміні норм праці.

Всі помилково встановлені норми праці, виявлені в ході роботи по вдосконаленню нормування праці, повинні переглядатися в установленому порядку.

Вплив системи матеріального стимулювання, що діє в організації, на мотивацію і робочу поведінку персоналу в значній мірі опосередковано тим, наскільки справедливою вона сприймається працівниками, наскільки безпосередньо, на їх думку, оплата праці пов’язана з робочими результатами. Заохочення також повинні сприйматися як справедливі іншими членами робочої групи, щоб вони не відчули себе обійденими і не почали б працювати гірше.

Система матеріального стимулювання Поліського щебеневого заводу, окрім зарплати і премій, може включати пенсійні накопичення, участь в прибутках, оплату навчання (працівника або його дітей), безпроцентні позики на покупку будинку або машини, оплату житла або проїзду працівників, оплату відпочинку працівника і тому подібне.

Розробка і впровадження справедливої і відповідної для заводу і для працівників системи оплати за виконану роботу є важливим чинником підвищення рівня трудової мотивації персоналу і зростання ефективності і конкурентоспроможності підприємства в цілому.

Для того, щоб працівники сприймали систему оплати і заохочень (включаючи пільги, що існують на заводі) як справедливу, пропонується зробити наступні заходи:

- виявлення через соціологічні опитування, що знижує задоволеність працівників система стимулювання праці, що діє на заводі, і практика надання тих або інших пільг, і ухвалення, у разі потреби, відповідних коректувальних