Економічна діагностика системи мотивації праці та ефективності управління персоналом підприємства
51

Проведене дослідження дозволило виявити ряд недоліків в мотивації праці та управління персоналом, які, проте, можна виправити, якщо мотивація співробітників здійснюватиметься в рамках організаційної стратегії по персоналу на рівні вищого керівництва і керівниками середньої ланки.

Таким чином, в курсовій роботі були виявлені основні напрями вдосконалення мотивації праці в Поліському щебеневому заводі.

1) вдосконалення оплати праці і системи матеріального стимулювання персоналу;

2) вдосконалення соціально-психологічних методів в управлінні.

Розробка і впровадження справедливої і відповідної для Поліського щебеневого заводу і для працівників системи оплати за виконану роботу є важливим чинником підвищення рівня трудової мотивації персоналу і зростання ефективності і конкурентоспроможності підприємства в цілому.

Як універсальна програма для реалізації мотиваційних схем може використовуватися продукт «1С:Зарплата і Управління Персоналом 8».

Використання на підприємстві мотиваційних схем дозволить заводу економити на часі, що витрачається співробітниками відділу кадрів, побудувати чітку схему фінансових взаємин з працівниками, а також зацікавити співробітника в результатах його праці.

Як соціально-психологічні методи мотивації персоналу можна виділити: 1) вдосконалення психологічного клімату в колективі, 2) управління конфліктами.

Внесок в створення сприятливого клімату - це оптимізація роботи всередині підприємства. Необхідний процес постійної оптимізації структури, оптимізації функціональних обов'язків під впливом ринкової ситуації. Ситуація безвідповідальності і нерозуміння сфери своєї діяльності, її меж провокує внутрішню напруженість