Кардиналістська (кількісна модель поведінки споживача). Вибір оптимального обсягу випуску для монополії
9

 

 

 

3. Визначити поняття: прибуток, недобросовісна конкуренція і суспільне благо

 

 

Прибуток є найважливішою категорією ринкової економіки.

Економісти розглядають прибуток як дохід від використання факторів виробництва, тобто праці, землі та капіталу.

По-перше, прибуток - це плата за послуги підприємницької діяльності.

По-друге, прибуток - це плата за новаторство, за талант в управлінні фірмою.

В-третіх, прибуток - це плата за ризик, за невизначеність результатів підприємницької діяльності. Ризик може бути пов'язаний з вибором того чи іншого управлінського, науково-технічного або соціального рішення, з тим чи іншим варіантом природно-кліматичних умов. Ризик може бути пов'язаний і з непередбаченими обставинами - стихійні лиха, міжнаціональні та міждержавні конфлікти і т.п. Результати ризику можуть бути кардинально різні - більший прибуток і, навпаки, його зменшення або навіть руйнування фірми.

По-четверте, це так званий- монопольний прибуток. Він виникає при монопольному становищі виробника на ринку або за природної монополії. Монопольний прибуток здебільшого нестабільний.

У мікроекономіці поняття прибуток визначається як різниця між загальною виручкою (TR) виторгом і загальними витратами (TC), або це різниця між доходами і витратами.

Будучи найважливішою економічною категорією і основною метою діяльності будь-якої комерційної організації, прибуток відображає чистий дохід, створений у сфері матеріального виробництва, і виконує ряд функцій.

По-перше, прибуток характеризує економічний ефект, отриманий у результаті діяльності підприємства. Отримання прибутку на підприємстві означає, що отримані доходи перевищують всі