Монетарні і немонетарні статті та порядок їх перерахування. Задачі та функції органів податкової служби
11

У своїй діяльності органи державної податкової служби керуються Конституцією України, Законом України «Про державну податкову службу в Україні», нормативно-­правовими актами вищого рівня юридичного значення, що регулюють порядок обчислення і сплати різних видів податків і відрахувань, Законом України «Про боротьбу з корупцією», Законом України «Про оперативно-­розшукову діяльність», нормами Кодексу про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства, Кримінально­-процесуального кодексу, Кримінального кодексу, рішеннями Верховної Ради АР Крим і Ради міністрів АР Крим, органів міс­цевого самоврядування з питань оподаткування, виданими у межах їх повноважень, а також наказами, інструкціями, положеннями, які видаються Державною податковою адмі­ні­страцією України.

Повноваження (права та обов’язки) органів державної податкової служби визначені у статтях 2 і 13 Закону України «Про державну податкову службу в Україні». Для ефек­тивного функціонування органів Державної податкової служ­би, виконання у повному обсязі визначених законом функцій законодавець надав їм відповідні права та обов’­язки, які спря­мовані на:

1) облік платників податків;

2) перевірку додержан­ня податкового законодавства;

3) застосування податкових санкцій при порушенні податкового законодавства;

4) запобігання злочинам та іншим правопорушенням, віднесеним законом до компетенції податкової служби.

Облік платників податків - це один із головних обов’­яз­ків органів ДПС. Він здійснюється шляхом ведення Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, ведення Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб. Для всіх платників податків постановка на податковий облік є обов’язковою.