Монетарні і немонетарні статті та порядок їх перерахування. Задачі та функції органів податкової служби
5

3. Курсова різниця – це різниця між оцінками однакового числа інвалюти за різних валютних курсів НБУ (п.4 П(С)БО 21).

4. Перерахунок монетарних статей проводять на дату балансу та на дату проведення розрахунків.

Різниці, що обчислюються, поповнять інші доходи (субрахунок 744 «Дохід від не операційної курсової різниці»), витрати (субрахунок 974 «Витрати від не операційних курсових різниць»). Нараховані відсотки фіксують за дебетом субрахунку 373 «Розрахунки за нарахованими доходами». Доходи ж визнають за кредитом субрахунку 732 «Відсотки одержані». Оскільки дебіторська заборгованість за відсотками – монетарна стаття, то курсові різниці в бухгалтерському обліку слід визначати на кожну дату балансу і дату розрахунків. Як і курсові різниці за депозитом, вони збільшують інші доходи (витрати).

Розрахунок курсових різниць на дату балансу за депозитами в бухгалтерському обліку відображають за дебетом рахунку 314 та кредитом рахунку 744 «Дохід від не операційної курсової різниці». За цією операцією в податковому обліку при додатньому значенні виникають валові доходи. Розрахунок курсових різниць за валютою на рахунку в бухгалтерському обліку при виникненні від’ємного значення відображаються за дебетом 945 «Втрати від операційних курсових різниць» та дебетом рахунку 312, а в податковому обліку при цьому виникають витрати. Розрахунок курсових різниць на дату балансу за валютою на рахунку в бухгалтерському обліку відображають за дебетом рахунку 312 та кредитом рахунку 714 «Дохід від операційної курсової різниці». Курсова різниця за відсотками відображається в обліку за дебетом рахунку 373 та кредитом – 714.

Діє з 01.04.2011 Відповідно до пп.153.1.3 п.153.1 ст.153 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI (далі - ПКУ) визначення курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти здійснюється відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку. При цьому прибуток (позитивне значення курсових різниць) ураховується у складі доходів платника податку, а збиток (від'ємне значення курсових різниць) ураховується у складі витрат платника податку.