Методи і моделі прийняття рішень в аналізі і аудиті: Аналіз беззбитковості
31

ресурсів.

Таким чином, можна стверджувати, що, по-перше, стратегічний аналіз складається із взаємодоповнювальних аналітичних блоків – внутрішнього фінансового та управлінського (виробничого) аналізу – та разом з ними входить до комплексу аналітичних досліджень на підприємстві. Результати таких досліджень акумулюються в системі стратегічних оцінок фінансово-господарської діяльності підприємства, що робить стратегічний аналіз головним та заключним етапом системи аналізу господарської діяльності підприємства загалом та першим етапом у системі прийняття стратегічних управлінських рішень.

По-друге, стратегічний аналіз виступає і необхідним інструментом, за допомогою якого виконуються головні напрями управління, і однією з найважливіших його функцій, на основі якої реалізуються такі важливі принципи, як комплексність, системність, об’єктивність, оперативність, науковість та ефективність.

З позицій функціонального підходу управлінський цикл містить у собі такі головні функції: аналіз, планування, організація, регулювання, координація,облік та контроль. Особливість значення аналізу, як функції управління, визначається його роллю в процесі прийняття стратегічних управлінських рішень як у цілому, так і в розрізі його аналітичних складових. З’ясувавши вище, що стратегічний аналіз виступає головним елементом системи аналітичних наук, в якому збирається уся фінансово-економічна інформація, необхідна для стратегічного управління підприємством, дамо докладну характеристику його складовим. Так, фінансова складова стратегічного аналізу виступає основою для управління фінансами підприємства та вирішує такі його головні питання:

- оцінка фінансових потреб підприємств;

- оптимізація розподілу потоків грошових коштів відповідно достратегічних планів підприємства; забезпечення системи фінансової звітності, що об’єктивно відображує процеси та контролює фінансовий стан підприємства.