Митно-тарифна політика як складова зовнішньої політики держави
29

 

- ефективного застосування особливих видів мита;

- зваженого підходу до надання митно-тарифних пільг.

Незважаючи на складність у визначенні митної політики, пропонується застосувати методологічний принцип, що ґрунтується на системно-цілісному підході до митної справи. Суть даного підходу полягає у формуванні цілісної системи характеристик митної політики, виходячи з вищезгаданих складових матриці митної справи.

Запропонована система характеристик дає можливість оцінювати ефективність результатів митної політики і водночас настійно потребує подальшого наукового дослідження, розробки й апробування.

На митну політику України впливають такі фактори:

1. Україна вийшла на шлях демократизації суспільства й економічних реформ, нових ринкових відносин, отже, ускладнилися політична система суспільства і структура видів власності.

2. В останні роки митна система України зазнала значних змін: організація управління стала більш складною і великою, сформувалися нові поняття й інститути митної системи, митні території, митні союзи, вільні економічні і митні зони; виникла сукупність митних режимів; розвивається система підприємницької діяльності у сфері митно-тарифних відносин.

3. Інтегрування України до світової економіки, входження до Світової організації торгівлі та інших політичних і економічних організацій настійно потребують коригування її зовнішньоекономічної політики, що впливає на зміну митної політики. Виникає необхідність гармонізації законодавчо-правової бази, товарної номенклатури, принципів і заходів митної політики, уніфікації митного інструментарію.

4. Розвиток митної системи все тісніше пов'язується з нагальними проблемами людства і передусім безпеки, екології, інформації, моральності, а також з іншими світовими проблемами. Розширюється сфера діяльності митних органів у просторі і часі, у галузі товарообмінних процесів і самих товарів, переміщуваних через митні кордони. У зв'язку з необхідністю регулювання міжнародного обміну послугами і захисту інтелектуальної власності зростає значущість митної політики в державному регулюванні зовнішньоекономічної діяльності.