Інформаційні системи та технології підприємств
13

изькими до настільних персональних комп’ютерів.

8. Упровадження кеш-пам’яті (Сaching), наявність якої значно прискорює процес обміну даними. Кеш-пам’ять — це невелика додаткова швидкодіюча пам’ять для прискорення обміну між процесором і оперативною пам’яттю, чи процесором і компакт-диском, дисководом та ін.(дисковий кеш — disc cache).

9. Використання штрихових кодів, чіп-карт і інших носіїв, що дозволили автоматизувати процес зняття, передавання та обробки інформації.

10. Створення і використання електронної пошти, глобальних комп’ютерних мереж (INTERNET, FIDO і т. ін).

Останнім часом значного поширення набув навіть термін «нові інформаційні технології» (НІТ). Цей термін саме й пов’язується з виконанням технологічних операцій на основі новітніх перелічених та інших науково-технічних досягнень. Основними з них є такі:

 використання спільних баз даних для різних організаційних структур в умовах мереж;

 діалоговий режим роботи користувачів з комп’ютерними системами;

 використання інтелектуальних ППП, баз моделей і баз знань для рішення задач користувачів;

 широкі можливості виводу результатної інформації на різні носії з високою якістю та швидкістю;

 впровадження високопродуктивних операційних систем і технічних засобів, що дозволяють розпаралелювати процеси, підтримувати багатозадачні режими, режими реального часу і т. ін.

Технологічні операції об’єднуються у відповідні етапи. Виділяють первинний, підготовчий і основний етапи. На первинному етапі здійснюється збір і реєстрація інформації в первинних документах, передача їх на машинну обробку. На підготовчому етапі виконується перенесення даних на машинні носії та їх контроль. На основному етапі здійснюється арифметична і логічна обробка даних та видача результатів. Але на практиці можливий варіант об’єднання всіх етапів в один, коли з д