Інформаційні системи та технології на підприємствах
11

2. Економія витрат на створення і ведення: для організації І3 у вигляді АБД потрібні менші кошти, а внесення змін до бази даних (БД) супровод­жується меншими витратами, оскільки зміни на фізичному рівні не завжди потребують внесення змін у прикладні програми.

3. Зменшення надлишковості даних. Розв'язування нових задач забез­печується здебільшого за рахунок існуючих файлів в АБД, а не шляхом створення нових. Дублювання даних, яке спостерігається в АБД, потрібне лише для забезпечення оперативності пошуку даних і організації зв'язку між файлами БД. Таке дублювання не є надлишковим і називається ненадлишковим дублюванням.

4. Швидкість обробки непередбачених запитів до системи. Для обробки таких запитів здебільшого не потрібно створювати нову програму мовами програмування, оскільки ці процедури можна виконати за допомогою спеціальних мовних засобів (мови запитів і мови генерації звітів), які вхо­дять до складу АБД.

5. Простота і зручність внесення змін до бази даних. Це досягається за рахунок єдиної системи ведення БД, яка підтримується засобами системи управління базою даних (СУБД).

6. Логічна і фізична незалежності даних від прикладних програм. Концепція автоматизованого банку даних побудована на інтеграції даних, які зберігаютья окремо від прикладних програм. Тому немає потреби повністю описувати логічну та фізичну структури файлів, які оброблюють­ся в прикладній програмі.

Існує дуже багато різних визначень автоматизованого банку даних. Проте слід визначити, що АБД не є загальноприйнятим терміном; в англо­мовних виданнях часто вживається термін система «система баз даних» (database system), який вміщує базу даних, систему управління базою даних, відповідне обладнання і персонал. У деяких публікаціях поняття «банк да­них» і «база даних» не розмежовуються. Термін «система баз даних» близь­кий за семантикою до терміну «банк даних», але якщо виходити із самого терміну, то під системою баз даних розуміють лише дані, що зберігаються в базах даних, а термін «банк даних» ширший за змістом і вміщує всю інфраструктуру. Тому надалі будемо користуватися цим терміном. Його неможна ототожнювати з терміном «база даних», оскільки база даних є скла­довим елементом банку даних.