Характеристика ІС «1С:Підприємство 7.7». Організація аудиту в комп’ютерному середовищі
3

Розділ І. Теоретична частина

1. Організація аудиту в комп’ютерному середовищі

 

 

Інтенсивний розвиток комп'ютерної техніки дав відповідний по­штовх започаткуванню, а відтак і удосконаленню методів аудиту в комп'ютерному середовищі. Значний вплив на аудит у розвинутих країнах світу мають електронно-обчислювальна техніка і технології, елементами яких є комп'ютери.

Початком застосування сучасних технологій вважають 50-ті роки XX ст., коли в США були створені перші моделі електронної маши­ни для бухгалтерських розрахунків. Поступово застосування комп'ю­терів охопило різні сфери економіки.

Запровадження комп'ютерної техніки і технології вплинуло і на ефективність аудиту, особливо внутрішніх перевірок. З'явилася мож­ливість точного розрахунку ліквідності підприємств, довгострокової платоспроможності, оцінки рентабельності активів, капіталу і фон­довіддачі. Причому облікові системи, які використовують комп'юте­ри, сприяють здійсненню аудиторських перевірок із використанням комп'ютерної мережі клієнта. Цей прийом відомий як методика аудиту з використанням комп'ютерів (Computer-Assisted Audit Tech-niques — СААТз).

Існують дві основних складові СААТз, які використовує внут­рішній аудитор:

• програмне забезпечення аудиту: комп'ютерні програми, що ви­користовуються для перевірки змісту файлів клієнта;

• контрольні дані: дані, що використовуються аудитором для ком­п'ютерної обробки з метою перевірки функціонування комп'ютер­них програм клієнта.

Аудитор повинен або оволодіти технічними знаннями і навичка­ми роботи на комп'ютері, або одержати практичну допомогу від екс­пертів, необхідну для того, щоб зробити компетентні висновки.