Автоматизовані інформаційні технології. Склад і функції експертних систем. Internet як технічне та соціальне явище
5
  •   засоби аналізу, обробки і представлення інформації.

Різноманітність інформаційних систем з кожним роком все зростає. В залежності від функціонального призначення можна виділити такі системи: управляючі (АСУТП, АСУВ), проектуючі (САПР), наукового пошуку (АСНД, експертні системи), діагностичні, моделюючі, систем підготовки прийняття рішення (СППР), а в залежності від сфери використання – на адміністративні, економічні, виробничі, медичні, навчальні, екологічні, криміналістичні, військові та інші.

Поняття "інформаційні технології" (ІТ) з'яви­лося не так давно, їхніми прабатьками були електронні обчислювальні машини, створені в се­редині XX століття. Вони, у свою чергу, породили "Computer Science" - науку про комп'ютери та "Informatigue" -інформатику. Перше поняття ви­никло в США, друге - в Європі. По суті вони озна­чали одне й те ж - обширну галузь теоретичних і прикладних знань, пов'язаних з отриманням, збе­реженням, обробкою, передаванням і використан­ням інформації. Саме вони і стали базою для розви­тку та становлення ІТ.

Загалом розрізняють три історичні етапи розвитку інформаційних систем.

1. Початковий етап (60-ті роки). Початковий етап характерний тим, що в той час проходило нагромадження базового досвіду використання комп’ютерів, виявлення основних напрямків і їх застосування. Головна мета цього етапу полягала в зменшенні управлінського апарату і витрат на його утримання. Спочатку проводились роботи з автоматизації окремих операцій бухгалтерського обліку, фінансових розрахунків, матеріально-технічного постачання.

2.Етап встановлення контролю над впровадженням нової інформаційної технології (70-ті роки). Цьому етапу властиві наступні ознаки:

  •                      пошук нових сфер застосування комп’ютерів в управлінні;
  •                      створення організаційних систем управління технікою, виявлення її впливу на процеси управління в цілому;