Память ПК. СУБД. Вимоги до сучасних комп’ютерних мереж. Мережевий протокол ТСР/ІР
15

5. Підтримка різних видів трафіка. Мережі, в першу чергу, призначені для спільного доступу користувача до ресурсів комп'ютерів: файлам, принтерам і т. п. Трафік, що створюється цими традиційними службами комп'ютерних мереж, має свої особливості і істотно відрізняється від трафіка повідомлень в телефонних мережах або, наприклад, в мережах кабельного телебачення.

Особливу складність представляє поєднання в одній мережі традиційного комп'ютерного і мультимедійного трафіка. Передача виключно мультимедійного трафіка комп'ютерною мережею хоч і пов'язана з певними складностями, але викликає менші труднощі. А ось випадок співіснування двох типів трафіка з протилежними вимогами до якості обслуговування є набагато більш складною задачею.

Звичайно протоколи і обладнання комп'ютерних мереж відносять мультимедійний трафік до факультативного, тому якість його обслуговування залишає бажати кращого. Сьогодні затрачуються великі зусилля по створенню мереж, які не ущемляють інтереси одного з типів трафіка. Найбільш близькі до цієї мети мережі на основі технології ATM, розробники якої спочатку враховували випадок співіснування різних типів трафіка в одній мережі.

6. Керованість. Розуміється можливість централізовано контролювати і стан основних елементів мережі, виявляти і вирішувати проблеми, виникаючі при роботі мережі, виконувати аналіз продуктивності і планувати розвиток мережі. У ідеалі засобу управління мережами являють собою систему, що здійснює спостереження, контроль і управління кожним елементом мережі від найпростіших до самих складних пристроїв, при цьому така система розглядає мережа як єдине ціле, а не як розрізнений набір окремих пристроїв.

Хороша система управління спостерігає за мережею і, виявивши проблему, активізує певну дію, виправляє ситуацію і повідомляє адміністратора про те, що сталося і які кроки зроблені. Одночасно з цим система управління повинна нагромаджувати дані, на основі яких можна планувати розвиток мережі.

Система управління повинна бути незалежна від виробника і володіти зручним інтерфейсом, що дозволяє виконувати всі дії з однієї консолі.