Память ПК. СУБД. Вимоги до сучасних комп’ютерних мереж. Мережевий протокол ТСР/ІР
7

Пам'ять на феритових сердечниках працювала повільно і неефективно: адже на перемагнічування сердечника був потрібно час і затрачалося багато електричної енергії. Тому з поліпшенням надійності елементної бази ЕОМ енергонезалежна пам'ять стала витіснятися енергозалежною — більш швидкою, ощадливої і дешевий. Проте, учені різних країн як і раніше ведуть роботи з пошуку швидкої енергозалежної пам'яті, що могла б працювати в ЕОМ для критично важливих додатків, насамперед військових.

На відміну від пам'яті на феритових сердечниках напівпровідникова пам'ять енергозависимая. Це значить, що при вимиканні харчування її вміст губиться.

Перевагами ж напівпровідникової пам'яті перед її замінниками є:

- мала потужність, що розсіюється;

- висока швидкодія;

- компактність.

Ці переваги набагато перекривають недоліки напівпровідникової пам'яті, що роблять її незамінної в ОЗУ сучасних комп'ютерів.

Напівпровідникова оперативна пам'ять у даний час поділяється на статичне ОЗУ (SRAM) і динамічне ОЗУ (DRAM). Перш, ніж пояснювати різницю між ними, розглянемо еволюцію напівпровідникової пам'яті за останні сорок років.

Тригером називають елемент на транзисторах, що може знаходитися в одному з двох стійких станів (0 і 1), а по зовнішньому сигналі він здатний змінювати стан. Таким чином, тригер може служити коміркою пам'яті, що зберігає один біт інформації.

Для того, щоб здешевити оперативну пам'ять, у 90-х роках XX століття замість дорогого статичного ОЗУ на тригерах стали використовувати динамічне ОЗУ (DRAM). Принцип пристрою DRAM наступний: система метал-діелектрик-напівпровідник здатні працювати як конденсатор. Як відомо, конденсатор здатний якийсь час “тримати” на собі електричний заряд. Позначивши “заряджене” стан як 1 і “незаряджене” як 0, ми одержимо комірку пам'яті ємністю 1 біт. Оскільки заряд на конденсаторі розсіюється через деякий проміжок часу (який залежить від якості матеріалу і технології його виготовлення), те його необхідно періодично “підзаряджати” (регенерувати), зчитуючи і знову записуючи в нього дані. Через цього і виникло поняття “динамічна” для цього виду пам'яті.