Розробка бази даних "Розклад занять" на С++ Builder
19

4. Інструкція програмісту

 

 

 

 

 

Програма реалізована засобами середовища Borland C++ Builder 6 з використанням бібліотеки компонентів VCL (Visual Component Library).

Зв’язок програми з базою даних організовано з допомогою компонентів FIBPlus виробництва компанії Devrace (www.devrace.com). FIBPlus – це набір компонентів для C++ Builder, Delphi і Kylix призначених для роботи з базами даних InterBase, Firebird і Yaffil.

Програму умовно можна поділити на дві частини: користувацький інтерфейс і засоби доступу до даних.

Інтерфейс програми розроблено з використанням стандартних компонентів які присутні практично на всіх формах (за виключення модуля даних MainDM).

В основі механізму доступу до бази даних лежать набори даних, які являють собою масиви записів, отриманих із бази даних. Набори даних зберігаються в спеціальних компонентах, побудованих на базі класу TDataSet.

Для забезпечення зв’язку набору даних з візуальними компонентами відображення даних призначений спеціальний компонент – джерело даних, реалізуємий класом TDataSource.

Компонент TDataSource забезпечує передачу даних в візуальні компоненти, і слугує «посередником» між набором даних і візуальними компонентами.

При відкритті набору даних в нього автоматично передаються записи із таблиці бази даних (представлення), і курсор встановлюється на перший запис.

Проект програми «Розклад занять» включає в себе 10 форм і один модуль даних.