Місцеві податки і збори
3

Вступ

 

 

 

Для існування держави необхідні величезні фінансові ресурси, що акумулюються в бюджетному і позабюджетному державному централізованому фондах в основному завдяки функціонуванню податкової системи. Економічні відносини, зв'язані з податками, у тому чи іншому ступені торкаються всього населення країни, тому основні теоретичні і практичні аспекти побудови податкової системи цікавлять не тільки фахівців (економістів, юристів, керівників усіх рівнів, підприємців), але і звичайних громадян.

В даній роботі будуть розглянуті три питання. Спочатку розглянемо правове регулювання місцевих податків та зборів, де буде охарактеризована законодавчо – нормативна  база яка регулює нарахування та сплату цих податків. В другому розділі  буде розглянуто роль місцевих податків в фінансовій системі України, так як на сьогодні вони є важливою структурною ланкою податкових систем більшості країн. За їхньою допомогою мобілізуються кошти для фінансування соціально-культурних заходів, а також витрат, пов’язаних із розвитком місцевого господарства та інших заходів місцевого значення.

В третьому розділі контрольної роботи буде дана характеристика місцевих податків і зборів, їх граничні розміри та порядок обчислення який визначає Декрет Кабінету Міністрів України "Про місцеві податки і збори" від 20 травня 1993 р.

Органи місцевого самоврядування самостійно встановлюють і визначають порядок сплати місцевих податків і зборів відповідно до переліку, встановленого статтею 15 Закону України "Про систему оподаткування" і статтею 1 Декрету Кабінету Міністрів України "Про місцеві податки і збори" та в межах установлених Декретом граничних розмірів ставок, крім збору на проїзд по території прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон, який встановлюється обласними радами.