Причини та динаміка злочинності. Методика кримінологічних досліджень
11

Кожне кримінологічне дослідження має бути належним чином підготовлено й організовано. Існує три варіанти організаційно-технічного плану дослідження: розвідувальний, аналітичний та експериментальній.

Розвідувальний план кримінологічного дослідження застосовується тоді, коли немає ясного уявлення про проблему або об’єкт дослідження. Мета плану — формулювання проблеми. У тій галузі дослідження, де ще мало відповідної наукової літератури або її зовсім немає, дослідження починається із загальної розвідки. Розвідка дає змогу детальніше й чіткіше сформулювати проблему, вибрати набір дослідницьких засобів і методів дослідження, визначити порядок їх застосування та черговість завдань, що підлягають вирішенню.

Розвідувальний план передбачає три основні етапи роботи: вивчення документів, проведення інтерв’ю і здійснення спостережень. Передусім рекомендується переглянути всю літературу з обраної теми, не забуваючи про суміжні галузі знань. Метою інтерв’ювання фахівців є отримання додаткових знань про об’єкт, що вивчається, і формулювання первинних гіпотез. Рекомендується заздалегідь скласти список осіб і установ, до яких треба звернутися за консультацією.

Спостереження є завершальним етапом розвідки. На цей момент кримінолог вже має у своєму розпорядженні певну інформацію. Робота за розвідувальним планом завершується чітким формулюванням проблеми.

Аналітичний план кримінологічного дослідження застосовується у тих випадках, коли наявні знання про проблему дають можливість визначити його об’єкт і сформулювати описову гіпотезу про структурно-функціональні зв’язки ф класифікаційні характеристики об’єкта, що вивчається. Мета цього плану полягає в тому, щоб перевірити дану гіпотезу і в разі підтвердження отримати точні якісно-кількісні параметри об’єкта. Тут застосовується інший набір дослідження: вибіркове або суцільне обст