Причини та динаміка злочинності. Методика кримінологічних досліджень
13

овами виступають всілякі недоліки в управлінській та організаційній сфері діяльності різних галузей господарства і державного апарату.

Причини і умови злочинності криються у всій сукупності негативних явищ у соціумі, і саме вони обумовлюють існування злочинності як свого наслідку.

Причини і умови злочинності залежно від їх рівня дії можна класифікувати на:

1)    причини і умови злочинності у цілому;

2)    причини і умови окремих видів злочинності;

3)    причини і умови конкретних злочинів.

За змістом причини злочинності можна поділити на економічні, соціальні, політичні, духовні, ідеологічні, організаційно-управлінські тощо.

Загальні причини злочинності криються у суспільних суперечностях, які існують як ”по вертикалі”, так і ”по горизонталі”. Від початку свого існування й до сьогодні людству властива злочинність як соціальний феномен, обумовлений об’єктивною реальністю. Так звана злочинність, тобто посягання на власність і людину, існує на протязі тисячоліть. Ці ”вічні” посягання становлять ядро і сучасної злочинності, незважаючи на зміни суспільно-економічних формацій.

Розглянемо основні чинники злочинності. Які діють у різних сферах нашого суспільства.

1. Економічні детермінанти злочинності. Вони є одними з найважливіших в майже кожній країні, в кожному суспільстві. Між рівнем соціально-економічного розшарування в суспільстві та рівнем злочинності в ньому існує стійкий і пропорційний зв’язок. Чим більше різниця між "багатими і  бідними", тим вище і рівень злочинності. За образним виразом одного іноземця, який побував у Російській імперії ще в середині XІ