Причини та динаміка злочинності. Методика кримінологічних досліджень
17

иборна боротьба може причиняти і масові заворушення та інші злочини проти громадської безпеки.

4. Ідеологічні детермінанти злочинності. Вони значною мірою є похідними від тих проблем, що були розглянуті вище. Проте в свою чергу вони впливають на економічну, соціальну та політичну ситуацію і належать до духовної сфери життя суспільства.

Держава має не тільки декларувати, але й виховувати духовність народу, що включає в себе отримання повноцінної освіти та професії, прищеплення загальної культури, моральних цінностей, вироблених людством. Тобто всього того, що робить особу громадянином, активним учасником соціальних процесів.

І, врешті-решт, саме від культури, духовності людини залежить, буде її діяльність суспільно корисною чи злочинною. Важливу роль у цьому відіграє і правова культура громадян. Демонстрування неповаги до закону, прав людини з боку окремих чиновників, непродуманість деяких законів загострює у населення неповагу до правових норм і до влади, породжує, особливо у молоді, цинізм і аморальність. Характерним прикладом може бути ставлення до виконання вимог податкового законодавства.

Звичайно, ми розглянули далеко не всі економічні, соціальні, політичні та ідеологічні чинники, які детермінують сучасну злочинність. Як вважають деякі кримінологи, їх налічується кілька сотень. Всі вони тісно переплітаються, взаємодіють і видозмінюються залежно від кількісних та якісних змін в умовах існування суспільства. Тому для налагодження ефективної боротьби зі злочинністю необхідно криміногенним факторам протиставити антикриміногенні, тобто зі знаком ”плюс”, для прогресивного розвитку всіх сторін суспільного життя.