Причини та динаміка злочинності. Методика кримінологічних досліджень
9

Історичний метод забезпечує вивчення злочинності в історичному розрізі, в динаміці. При аналізі злочинності береться, як правило, тривалий період, що дає змогу розкривати стійкі характеристики й тенденції злочинності, а також її взаємозв’язки з іншими суспільними явищами.

Порівняльний метод використовується для зіставлення злочинності у різних державах, різних регіонах України, злочинності осіб різної статі, віку, соціального статусу тощо. При цьому з’являється можливість отримати нові дані про детермінанти злочинності, оскільки її відмінності накладаються на відмінні і соціально-економічні та інші процеси в інших державах, регіонах. При використанні порівняльного методу встановлюються та характеристики злочинності, які є в одних державах, регіонах та немає в інших. Такого роду відомості слугують базою для висунення і перевірки гіпотез, свідчать про кореляційну залежність злочинності і конкретних соціальних умов.

У кримінології порівняльний метод набуває особливого значення при виявленні специфіки чого-небудь. Так, при вивченні особливостей індивідуальної характеристики особи злочинця, умов її формування і життєдіяльності поряд зі злочинцем обов’язково вивчається так звана контрольна група. Так, для з’ясування специфіки правосвідомості неповнолітніх злочинців поряд з цими особами опитуються їх ровесники, які навчалися у тих самих навчальних закладах, але не винили злочинів. Без контрольної групи у таких випадках дослідження провести неможливо.

Статистичні методи широко використовуються при вивченні масових явищ, одним з яких є злочинність. Вони дають змогу виявити закономірності та тенденції її розвитку. Статистики, знаходячи і вимірюючи загальні властивості, визначає закономірності, основані на дії закону великих чисел. Проте вона не пояснює внутрішній механізм формування цих закон