Правові засади фінансового контролю рахунковою палатою
17

Народні депутати України вважають, що вето Президента України та пропозиції до Закону суперечать Конституції України, і просять визнати їх неконституційними.

Розглянувши подання, Конституційний Cуд України вирішив визнати таким, що відповідає Конституції України (є конституційним), здійснене Президентом України право вето щодо прийнятого Верховною Радою України Закону України „Про внесення змін до статті 98 Конституції України” із поверненням його на повторний розгляд Верховної Ради України [17].

Таким чином, народним депутатам України не вдалося досягти зазначеної мети, тобто визнання Рахункової палати вищим органом фінансового контролю. Переконані, що у майбутньому Рахункова палата все-таки стане таким органом, оскільки це принесе українському суспільству і в цілому державі ще більший позитивний результат у запобіганні зловживань коштами державного бюджету.

У Лімській декларації керівних принципів контролю 1977 року зазначається, що організація контролю є основним елементом управління суспільними фінансовими коштами, тому що таке управління тягне за собою відповідальність перед суспільством [29]. Названим міжнародним стандартам у нашій державі відповідає єдиний орган – Рахункова палата. Дбаючи про міжнародний авторитет України, Рахункова палата стала членом міжнародної організації вищих контрольних установ (INTOSAI) та членом європейської організації вищих органів фінансового контролю (EUROSAI). Зазначені міжнародні організації є автономними, незалежними і позаполітизованими організаціями, які засновані як постійні установи з метою сприяння обмінові думок і досвіду між вищими державними контрольними установами. Участь у INTOSAI та в усіх її органах і напрямах роботи відкрита для вищих контрольних установ усіх країн, які є членами Організації Об’єднаних Націй. Під вищими контрольними установами маються на увазі такі державні установи, які незалежно від того, як засновані вони, створені чи організовані, здійснюють на підставі закону найвищу контрольну функцію у державі.