Правові засади фінансового контролю рахунковою палатою
45

Перевіряючі в разі потреби проводять огляд документів, предметів, іншого майна. Огляд - це форма виявлення та закріплення фактів, які мають значення для предмета перевірки [35].

У разі проведення огляду документів, предметів, іншого майна перевіряючий складає акт, у якому зазначається:

- дата та місце складання акта;

- прізвище та посада перевіряючого;

- прізвище та посада особи, в присутності якої проведено огляд;

- предмет огляду;

- факти та дані, які були з'ясовані в результаті огляду;

- підпис особи, що брала участь у огляді;

- підпис перевіряючого.

Акт про проведення огляду долучається до акта перевірки.

Письмові пояснення до цього акта оформляються власноруч опитуваною особою і засвідчуються підписом опитуваного та посадової особи, яка брала пояснення.

Робота суб'єкта перевірки повинна бути зафіксована в робочих документах. Суб'єкт перевірки веде робочі документи лише на основі отриманої в ході перевірки інформації. Робочі документи ведуться у довільній формі та зберігаються разом із матеріалами перевірки [35].

Керівник контрольної групи суб'єкта перевірки контролює всю роботу її членів. Такий контроль здійснюється протягом усієї перевірки та дає можливість упевнитися в тому, що:

усі оцінки та висновки підтверджуються достатніми та достовірними доказами;

усі виявлені порушення та недоліки належним чином підтверджені документально; або виправлені; або доведені до відома посадових осіб об'єкта перевірки.

Отже, використання всієї сукупності видів, форм і методів контролю має надзвичайно велике значення для ефективного функціонування системи фінансового контролю в цілому. Так, застосування всіх видів фінансового контролю є важливим з погляду запобігання втраті контролю за діяльністю певних секторів економіки та утворення неконтрольованих сегментів у фінансовій сфері, а також з погляду попередження паралелізму та дублювання при здійсненні контролю.