Фінансовий аналіз: аналіз ділової активності підприємства
15

Коефіцієнт довгострокового залучення позикових коштів характеризує частку довгострокових позик в загальному обсязі джерел формування, які можна спрямувати на реалізацію довгострокових програм.

В даного підприємства відбулося зниження коефіцієнту, що свідчить про зниження інвестиційної активності за рахунок залучення довгострокових кредитів (з 0,25 до 0,17).

Коефіцієнт забезпечення власними оборотними засобами відображає, яка частина оборотних активів очікується за рахунок власних оборотних засобів. В даного підприємства коефіцієнт 2,65; 1,61; 1,51 більше нормативного значення 0,1, це означає що підприємство фінансується за рахунок власних оборотних засобів.

Коефіцієнт довгострокових зобов’язань визначає частину довгострокових зобов’язань в загальній сумі джерел формування. Коефіцієнти 0,35; 0,29; 0,30 більші 0,2 нормативного.

Коефіцієнт поточних зобов’язань визначає частину (питому вагу) поточних зобов’язань в загальній сумі джерел формування. Коефіцієнти 0,65; 0,71; 0,70 більше оптимального значення 0,5 що є нормальним для даного підприємства.

Коефіцієнт страхування бізнесу показує суму капіталу, який зарезервовано підприємством на кожну гривню майна, вартості власного капіталу, вартості внесків засновників до статутного капіталу. В даного підприємства коефіцієнт 0,09;0,08 менше нормативного 0,2, а це свідчить про те що підприємство не провело страхування відповідно до чинного законодавства (не менше 25% статутного капіталу).

Коефіцієнт забезпечення запасів робочим капіталом характеризує рівень покриття матеріальних оборотних активів. В даного підприємства він значно високий (9,6; 3,7; 6,2) і перевищує рекомендоване значення 0,2.