Фінансовий аналіз: аналіз інвестиційної діяльності підприємства
3

Розділ І. Теоретична частина

1.1.   Аналіз інвестиційної діяльності підприємства

 

 

 

Будь-яке підприємство в тій або іншій мірі зв'язано з інвестиційною діяльністю. На великих і середніх підприємствах практично щодня приймаються рішення інвестиційного характеру – це поточні рішення з приводу того, чи варто здобувати який-небудь новий актив, замість застарілого, чи зробити його ремонт, чи варто збільшити, або зменшити закупівлю матеріалів на даному етапі роботи і т.д.

По ступені відповідальності інвестиційні рішення такого роду знаходяться в ряді з рішеннями які, зокрема, практично не впливають на подальшу діяльність організації і можуть бути прийняті без розробки детально продуманого плану.

Для того, щоб бути упевненим у вдалому результаті, менеджер (керівник проекту) повинний знати основи інвестиційного аналізу і з розумінням визначити усі вихідні дані і фактори, що сприяють і протидіють уведенню того, або іншого проекту в дію, а також згодом прийняти правильні рішення по проекту, або вибрати оптимальний інвестиційний портфель, якщо таких проектів багато.

Основна проблема, таким чином, що виникає при аналізі інвестиційних проектів – проблема вибору оптимального проекту. Оцінка проекту з точки зору ризику та ймовірності – основний інструмент для цього.

З точки зору фінансових параметрів інвестиції – це будь-які види активів, що вкладаються в господарську діяльність з метою наступного отримання доходу. З економічної точки зору інвестиції розглядаються як витрати на створення , розширення, реконструкцію і технічне переозброєння основного капіталу.

Мета економічного аналізу інвестиційної діяльності на підприємстві полягає у виборі найбільш ефективних і реальних інвестиційних проектів та обґрунтуванні програм їх реалізації.

Джерела інформації аналізу діяльності наведемо в таблиці 1.1.