Аналіз майна підприємства. Аналіз ділової активності підприємства
3

Розділ І. Теоретична частина

1.1. Аналіз майна підприємства

 

 

 

Майновий стан підприємства характеризується використанням засобів (активів) і джерелами їх формування (пасивів). Джерелом інформації для оцінки майнового стану є баланс підприємства. В процесі аналізу активу й пасиву балансу визначаються показники структури, динаміки балансу, структурної динаміки балансу, а саме:

-       абсолютні величини по статтям активу і пасиву балансу на початок і кінець періоду та зміни абсолютних величин;

-       питома вага окремих статей у валюті балансу на початок і кінець періоду та зміни у питомій вазі;

-       зміни статей балансу на кінець періоду у порівнянні із відповідними значеннями на початок періоду (абсолютні прирости і темпи росту).

        Розраховані показники порівнюються із аналогічними за попередні звітні періоди, на основі чого робляться висновки про динаміку показників.

       Аналіз статей активу й пасиву балансу дозволяє відповісти на питання, за рахунок яких джерел мав місце приріст нових засобів і напрямки їх вкладення, позитивні і негативні тенденції таких змін.

      Для оцінки майнового стану розглядаються також показники, що характеризують виробничий потенціал підприємства, такі як коефіцієнт зносу, коефіцієнти оновлення і вибуття основних засобів.

Інформаційними джерелами для аналізу майна підприємства є баланс підприємства (форма №1), примітки до фінансової звітності (форма №5), а також звіт про наявність та рух основних фондів, амортизацію (знос) (форма №11-ОФ). При аналізі відкритих акціонерних товариств можна також використовувати примітки до фінансової звітності, яка подається до Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку згідно з Положенням про надання регулярної інформації відкритими акціонерними товариствами та підприємствами-емітентами облігацій.