Власні грошові фонди підприємства
15

Пошук фінансових джерел розвитку підприємства, забезпечення найефективнішого інвестування фінансових ресурсів набуває важ­ливого значення в роботі фінансових служб підприємства за умов ринкової економіки.

У процесі формування фінансових ресурсів підприємств важливе значення має структура їхніх джерел. Підвищення питомої ваги влас­них коштів позитивно впливає на фінансову діяльність підприємств. Висока питома вага залучених коштів ускладнює фінансову діяль­ність підприємства та потребує додаткових витрат на сплату відсот­ків за банківські кредити, дивідендів на акції, доходів на облігації, зменшує ліквідність балансу підприємства. Тому в кожному конкре­тному випадку необхідно детально продумати доцільність залучен­ня додаткових фінансових ресурсів.

 

4. Зміст та завдання управління фінансовими фоднами на підприємстві

 

 

Під час переходу до ринкової системи господарювання заро­джується конкуренція як важливий механізм регулювання еко­номічних процесів. Однак у перехідний період вона ще незначна. Це дає змогу продавцям установлювати й підтримувати більш ви­сокі ціни, ніж вони могли б дозволити собі за розвинутої конкуренції, що призводить до застою у виробництві, безробіття, а в кінце­вому рахунку - до соціально-економічної та політичної нестабі­льності.

Конкурентоспроможність підприємства можна забезпечити правильною організацією управління фінансами: рухом фінансо­вих ресурсів та фінансовими відносинами. Зміст фінансового ме­неджменту полягає в ефективному використанні фінансового ме­ханізму для досягнення стратегічних та тактичних цілей підпри­ємства (рис. 2).

Фінансовий механізм підприємства - це система управління фінансами, призначена для організації взаємодії фінансових від­носин і грошових фондів з метою оптимізації їхнього впливу на кін­цеві результати виробництва. Оптимальна взаємодія фінансових відносин досягається використанням усіх фінансових категорій (ви­ручка, прибуток, амортизація, оборотні кошти, кредит, бюджет, по­датки), нормативів, різного роду стимулів, пільг, санкцій та інших фінансових важелів.