Нормативні документи що регулюють поняття та облік різновидностей власного капіталу
5

Закон України «Про господарські товариства»  визначає організаційне, економічне, правові норми утворення господарських товариств. У законі сказано, що акціонерні товариства утворяться на основі встановленого договору і статуту. Установчі документи повинні містити в собі зведення про вид діяльності, склад засновників, назва, місце перебування, розмір і порядок утворення статутного фонду, порядок розподілу прибутку і збитків, склад і компетенцію об’єднання.

Статтею 14 Закону України «Про господарські товариства» передбачено створення в господарському товаристві резервного (страхового) капіталу у розмірі, встановленому установчими документами, але не менше 25% статутного капіталу. Розмір щорічних відрахувань до резервного (страхового) капіталу передбачається установчими документами, але не може бути меншим 5% суми чистого прибутку.

Формування статутного капіталу за рахунок внесків засновників (учасників) фіксується в засновницьких документах підприємства. Розмір статутного капіталу, а також рішення про його збільшення або зменшення обов'язково реєструється в Державному реєстрі господарських одиниць. Сума статутного капіталу за балансом підприємства і  сума зареєстрована в Державному реєстрі, повинні бути тотожними.

Закон України «Про цінні папери і фондову  біржу»  упорядкує види цінних паперів, що можуть бути випущені в Україні. Законом затверджується, що акціонерне товариство, що прийняло внески вкладників повинно розподілити між ними акції відповідно їхнім внескам і виплачувати по цих акціях відповідні дивіденди.

При розгляді даної теми використана Інструкція «Про порядок заповнення форм річної звітності». У ній утримуються дані про слушність занесення в окремі статті власного капіталу, їх складових, а так само дана їхня оцінка.

Переглянуті документи були прийняти в період переходу до ринкових відносин, але вони не задовольняють цілком вимогам сучасного обліку, який був орієнтований на міжнародні стандарти. Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» законодавчо закріпив орієнтацію бухгалтерського обліку і звітності на застосування міжнародних стандартів фінансової звітності.