Організаційно-правове забезпечення фінансової політики
15

Розділ 2. Правове забезпечення фінансової політики акціонерного товариства

2.1 Нормативно-правове забезпечення фінансової діяльності акціонерних товариств

 

За останні роки в Україні відбулись і відбуваються глибокі економічні зміни, зумовлені процесами розбудови ринкової економіки. Становлення і розвиток ринкової інфраструктури суттєво змінюють економічне, інформаційне і правове середовище функціонування підприємств, зміст їх фінансової діяльності, так як фінанси підприємницьких структур є основою фінансової системи країни.

За час, що минув від початку радикального реформування економіки, значно трансформувалися умови функціонування всіх складових ланок економіки, а особливо сфера фінансових відносин у суспільстві. Це повязано з появою значної кількості підприємств, заснованих на недержавних формах власності, докорінною зміною системи ціноутворення, систем оподаткування, кредитування і розрахунків, запровадження на підприємствах усіх форм власності податкового обліку паралельно з бухгалтерським обліком.

Процес переходу до ринкової економіки відбувається в досить складних умовах не тільки реформування власності, але й економічної політики підприємства.

Попри всі труднощі і суперечності перехідного періоду, міцніє і набуває цілісності та адекватності стосовно нових економічних реалій правова база фінансово-кредитних відносин у суспільстві, що забезпечують їх фінансову діяльність.

Джерелом законодавчого забезпечення фінансової діяльності підприємств є Господарське законодавство, яке являє собою сукупність нормативних актів, що регулюють відносини у господарськопідприємницькій діяльності. Переважна більшість законів містять норми декількох галузей права. Наприклад, закон "Про підприємства в Україні" складається з норм цивільного права (ст.10,20,21), адміністративного права (ст.16), фінансового (ст.18,23,24), адміністративного (ст.16), трудового (ст.19) та інших галузей, а також низка законів України і інших законодавчих актів, які регулюють цивільно-правові відносини.