Організаційно-правове забезпечення фінансової політики
19

Закон України «Про господарські товариства» ставить обов'язкові вимоги до змісту засновницьких документів для малих підприємств у формі акціонерних товариств. Залежно від умов продажу цінних паперів, а також від кількості акціонерів товариства бувають відкритого і закритого типів.

Відкритим акціонерним товариством вважається таке, яке передає свої цінні папери фондовій біржі для продажу широкому загалу покупців. Його акції може купити кожен бажаючий.

Закрите акціонерне товариство може бути реорганізоване у відкрите шляхом реєстрації його акцій, що залишається після вирахування його зобов'язань. передбаченому законодавством про цінні папери і фондову біржу, внесенням змін до статуту товариства.

Акціонерне товариство - це комерційна організаційно-правова форма об"єднання, яка утворена шляхом добровільних внесків юридичних і фізичних осіб, що акумулюються у статутному фонді шляхом випуску акцій.

Акціонерним визнається товариство, яке має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства.

Здійснюючи підприємницьку діяльність, і підприємство неминуче використовує залучені кошти, тобто утворює борги. Боргові зобов'язання підтверджують права і вимоги кредиторів щодо активів підприємства (А = 3+К) і мають вищий пріоритет порівняно з вимогами власників.

Тому власний капітал підприємства визначається як різниця між вартістю його майна і борговими зобов'язаннями: К=А-3, це частина в активах підприємства.

Визнання і оцінка власного капіталу безпосередньо залежить від визнання і оцінки його складових — активів і зобов'язань.