Стратегія бізнесу (на прикладі ДП «Поліський лісгосп»)
37


Позиціонування СГП на матриці БКГ приведено на рисунку 2.4.

СГП 9 і 10 – займають лідируюче положення на зрілому, насиченому, підданому застоєві ринках. За рахунок високої частки ринку вони, також як і СГП 8, мають значну економію у витратах і приносять великий прибуток, чим потрібно для підтримки їхньої частки на ринку. Для них найкращої є стратегія збереження частки ринку.

СГП 3 і 2 – найбільш безперспективні види діяльності. Вони мають слабкі конкурентні позиції в сформованій або галузі, що скорочується. Для них найкращої буде стратегія одержання короткострокового прибутку в максимально можливих розмірах, навіть за рахунок скорочення частки ринку або продаж або відділення їх в окремо працюючу фірму.

Матриця БКГ дає неповну картину через використання обмежених і однобоких характеристик. Тому в портфельному аналізі застосовують ще і багатофакторну матрицю Мак-Кінзі, характеристиками якої є привабливість ринку і позиції в конкуренції, оцінювані на базі великого числа показників. Вихідні дані і розрахунок підсумкових величин по кожному СГП дані в таблиці 2.