Визначення та стратегії зменшення політичних ризиків. Оцінка політико-правового середовища. Підходи до вибору зарубіжних ринків
5

- міжнародними умовами та процесами) чинники.

Для визначення рівня політичного ризику використовуються такі методи:

- аналіз дій держави у минулому (цей метод ґрунтується на дослідженні стереотипів політичної поведінки уряду, які зумовлені соціально-культурними та історичними чинниками розвитку країни);

- аналіз міркувань експертів (у ролі експертів можуть виступати: співробітники самої фірми, які, як правило, часто відвідують країну і спілкуються з представниками уряду, бізнесу, політичним діячами; професійні експерти, які працюють в урядових установах або міжнародних організаціях).

З метою запобігання можливим втратам внаслідок дії політичних чинників фірми використовують різні стратегії зменшення політичного ризику, які поділ за критерієм часу на: превентивні (до інвестування-укладання контракту) та операційні (після інвестування укладеного контракту), за критерієм джерела мінімізації ризику – на внутрішньому та зовнішньому.

Стратегія мінімізації політичного ризику у міжнародному бізнесі - сукупність заходів (дій) фірми на зарубіжному ринку з метою зменшення або елімінації дії негативних чинників політико-правового середовища країни, що приймає, на міжнародну маркетингову діяльність фірми.

До інвестування - укладання контракту:

Внутрішні:

- мінімізація інвестицій;

- місцеві позики;

- створення спільних підприємств;

- робота за управлінським контрактом;

- франчайзинг;

- вертикальна інтеграція.