Найважливіші принципи функціонування підприємства в ринкових умовах
15

допустити банкрутства і грамотно використовувати процедуру банкрутства,запобігаючи ліквідації підприємства (організації), що має перспективи розвитку.

У Німеччині при утраті фінансової стійкості проблема може вирішуватися в такий спосіб: у виняткових випадках підприємство одержує державні субсидії (дотації) або суб'єкт господарювання робить заяву про процедуру з недопущення його неспроможності – саніруванні (таку заяву можна зробити, коли наявна неплатоспроможність, але не менше 35% обов'язкових платежів, найбільш важливих, можуть бути виплачені).

У даний час основна увага фінансових служб повинна бути зосереджена на глибокому аналізі, обґрунтованому прогнозуванні і плануванні грошових потоків, що дозволить вчасно визначити передбанкротне становище, можливі шляхи відновлення платоспроможності і виходу з кризи підприємства. Особливе значення у вирішенні цієї проблеми має поліпшення інформаційного забезпечення аналізу і планування фінансового стану підприємств, що знаходяться в стані неплатоспроможності.

Кожне підприємство для запобігання банкрутству повинне закривати нерентабельні виробництва, проводити реструктуризацію заборгованостей, здійснювати перепрофілювання діяльності,зменшувати дебіторську заборгованість і вживати інших антикризових заходів.

Принцип одержання прибуткує вищою метою підприємницької діяльності в ринкових умовах є перевищення результатів над витратами. Виробництво за кількістю й асортиментом, номенклатурою, а також реалізація організуються таким чином, щобзабезпечити прибуток і рентабельність.