Найважливіші принципи функціонування підприємства в ринкових умовах
17

Таблиця 1.2

Розрахунок рівня рентабельності залежно від зміни розміру і характеру авансованих коштів

Чистий прибуток

Чистий прибуток

Чистий прибуток

Всі активи

Інвестиційний капітал

Акціонерний (власний) капітал

 

Розбіжність рівнів рентабельності за цими показниками характеризує ступінь використання підприємством фінансових важелів для підвищення прибутковості: довгострокових кредитів та інших позикових коштів.

Дані показники відповідають інтересам учасників. Наприклад, адміністрацію підприємства цікавить віддача (прибутковість) всіх активів (усього капіталу); потенційних інвесторів і кредиторів – віддача на інвестований капітал; власників і засновників – прибутковість акцій тощо

Показники рентабельності, розраховані на основі потоків наявних коштів. Дана група показників рентабельності формується на базі розрахунку рівня рентабельності аналогічно до показників попередніх груп, однак замість прибутку в розрахунок береться чистий приплив коштів.

Таблиця 1.3

Показники рентабельності, розраховані на основі потоків наявних коштів

Чистий приплив коштів

Чистий приплив коштів

Чистий приплив коштів

Обсяг продаж

Сукупний капітал

Власний капітал

 

Дані показники дають уявлення про ступінь можливості підприємства забезпечити кредиторів, позичальників і акціонерів наявними коштами у зв'язку з використанням на ньому виробничого потенціалу. Концепція рентабельності, обчислювальна на основі притоку готівки, широко застосовується у країнах з розвинутою ринковою економікою. Вона більш пріоритетна, тому що операції з грошовими потоками є істотною ознакою інтенсивного типу виробництва, ознакою «здоров'я» економіки і фінансового стану фірми.