Визначення ключових факторів успіху фірми
29

Конкурентоспроможність об'єкта визначається стосовно конкурентного ринку або до конкретної групи споживачів, формованої по відповідних ознаках сегментації ринку. Якщо не зазначений ринок, на якому конкурентоспроможний об'єкт, це означає, що даний об'єкт у конкретний час є кращим світовим зразком.

Щоб сьогодні створити конкурентоспроможне підприємство, треба не просто, модернізувати організацію й керування, але, і чітко знати, для чого це робиться, яка мета повинна бути досягнута. Головне при цьому - уміння визначити й швидко, ефективно використати в конкурентній боротьбі свої переваги.

Всі зусилля в організації й керуванні підприємством повинні бути спрямовані на розвиток тих його якостей або реалізованої їм продукції, які вигідно відрізняли б фірму від потенційних або реальних конкурентів. Недарма багато провідних фірм сформулювали свої порівняльні переваги у вигляді гасел, правил, яким повинні випливати всі працівники фірми.

Чітка орієнтація на свої порівняльні переваги в конкуренції, постійний їхній пошук як усередині підприємства, так і зовні визначають весь набір функцій, виконуваних апаратом керування підприємства, склад управлінських підрозділів, їхні підходи до розробки господарської стратегії.

Підвищення конкурентоспроможності - вірний крок до успіху підприємства в сфері його діяльності. Для оцінки діяльності підприємства доцільно проаналізувати й оцінити економічний потенціал, тобто сукупність ресурсів, наявних у розпорядженні підприємства й здатності до використання ресурсів з метою створення й реалізації товарів і послуг, одержання максимального доходу.