Проблеми платіжних балансів високорозвинених країн
43

Висновки

 

 

На підставі викладеного матеріалу можна зробити наступні висновки:

- Платіжний баланс – є відбиття зовнішньоекономічних зв'язків країни, ступеня її інтеграції у світове господарство.

- Платіжний баланс має індивідуальні особливості для кожної країни, що є слідством її економічної політики, економічного розвитку й національної самобутності.

- На платіжний баланс впливає міжнародні обставини. Розрядження міжнародної напруженості впливають на платіжні баланси. Платіжний баланс – є об'єктом державного регулювання.

- Стан платіжного балансу – один з найважливіших критеріїв економічної безпеки.

Розглянутий підхід до аналізу припускає тісний взаємозв'язок стану платіжного балансу і внутрішнього грошового ринку. Основним висновком може служити те, що вплив на платіжний баланс будь-яких мір не може бути оцінено належним чином без оцінки їхніх монетарних наслідків. І навпаки, будь-яка зміна рівноваги грошового ринку приводить до змін платіжного балансу.

Незважаючи на ряд недоліків монетарного підходу до аналізу платіжного балансу, вважаємо за доцільне проводити його аналіз як кредитно-грошового феномена. Розглянувши платіжний баланс Німеччини та США я зрозуміла, що більшу частину формування експортних операцій Німеччини спрямовано саме на Росію та країни СНД. Стосовно відносин з США можна сказати, що за останній час ситуація склалась більш напружена та гостра за рахунок незлагодженої роботи Українського уряду. Це виходить з ціни на газ, експортно-імпортних відносин які є стратегічними та важливими для нашої держави тому. Згідно з Державним бюджетом на 2011 рік основними пріоритетами бюджетної політики є фінансування програм соціального