Поняття «витрати» та «вигоди» в проектному аналізі. Стан витрат та вигод в Україні, та на прикладі підприємства
5

1. Встановлення якісного складу вигод і затрат, які виникають у результаті матеріальних впливів проекту.

2. Вимірювання у грошових одиницях зазначених вигод і затрат.

3. Визначення реальних і майбутніх грошових показників, які характеризують вигоди і затрати проекту.

4. Порівняння потоків вигод і затрат на основі критеріїв, прийнятих для даного проекту.

Цінність проекту визначається як різниця між позитивними результатами (вигодами) та негативними результатами (затратами).

Досить часто аналітики до затрат відносять те, що знижує можливість досягнення цілей проекту, а до вигід - те що сприяє їх досягненню. Однак такий спрощений підхід зумовлює появу проблеми визначення цілей для кожного учасника проекту. Для приватних компаній або державних корпорацій основною метою є максимізація прибутку, але разом з тим вони мають й інші важливі цілі. Наприклад, вони можуть бути заінтересовані у диверсифікації своєї діяльності, що дасть змогу знизити власний ризик. Для суспільства в цілому основною метою є підвищення суспільного добробуту, але воно дбає і про розподіл доходу, збільшення кількості робочих місць для зниження рівня безробіття, посилення регіональної інтеграції або забезпечення національної безпеки.

Для більшості країн підвищення доходу є найважливішим завданням будь-якої ініціативи в економічній галузі, а примноження національного доходу – метою національної економічної політики. Отже у даній системі економічного аналізу все, що знижує національний дохід, вважається затратами, а все що його підвищує – вигодами.

У проектному аналізі розрізняють явні і неявні вигоди і затрати.

Явними називаються матеріальні вигоди (затрати), обумовленні зменшенням (збільшенням) витрат або отриманням додаткових доходів (витрат), величина яких, як правило, очевидна, що дозволяє досить легко визначити їх фінансове значення. Зазвичай явні затрати і вигоди використовують для розрахунків фінансового аналізу проекту, оскільки вони базуються на оцінці вигод і затрат з урахуванням ринкових цін. Явні вигоди від проекту виникають або від збільшення обсягів випуску, що сприяє зниженню собівартості виробництва продукції, або від можливості підвищення ціни на продукцію, що виробляється.