Визначення ключових факторів успіху фірми (стратегія підприємства)
51

Слід розрізняти параметри та показники конкурентоспроможності.

Параметри конкурентоспроможності – це найчастіше кількісні характеристики властивостей товару, які враховують галузеві особливості оцінки його конкурентоспроможності.

Розрізняють наступні групи параметрів конкурентоспроможності: технічні, економічні, нормативні (різних типів).

Технічні параметри характеризують технічні та фізичні властивості товару, а також функції які виконує товар у процесі його використання [20,c.20].

Економічні параметри визначають рівень витрат та ціни споживання, обслуговування і т. д.

Нормативні параметри визначають відповідність товару встановленим нормам, стандартам і вимогам, що обумовлені законодавством та іншими нормативними документами.

Показники конкурентоспроможності – це сукупність системних критеріїв кількісної оцінки рівня конкурентоспроможності, які базуються на параметрах конкурентоспроможності (ціна, собівартість, прибутковість,потужність і т. д.).

Ключові фактори успіху це ті дії по реалізації стратегії, конкурентні можливості, результати діяльності, що кожне підприємство повинно забезпечити (чи прагнути до цього), щоб бути конкурентоздатним і домогтися фінансового успіху. Визначення ключових факторів успіху підприємства з урахуванням ситуації в галузі і рівня конкуренції є найважливішою аналітичною задачею. Часто підприємства можуть досягти значної конкурентної переваги, приймаючи в увагу при реалізації своєї стратегії ключові фактори успіху і забезпечуючи собі перевагу перед конкурентами саме по цих факторах. Підприємства (фірми), що мають лише мрячне представлення про те, які фактори є дійсно вирішальними для довгострокового успіху в конкурентній боротьбі, навряд чи зможуть розробити стратегію, що веде до перемоги