Визначення ключових факторів успіху фірми (стратегія підприємства)
57

Таким чином, малі та середні підприємства, застосовуючи маркетингово-орієнтований підхід у своїй діяльності, мають усі можливості для того, щоб успішно конкурувати на ринку з великими виробниками пивоварної продукції та завойовувати нові сегменти ринку. Ключовими факторами їх успіху є постійне поліпшення якості продукції, розширення її асортименту, удосконалення збутової мережі, а також здійснення ефективної рекламної політики.

Слід зазначити, що перспективним напрямом діяльності малих та середніх пивоварних підприємств має стати виробництво продукції преміум-класу, що зумовлено відсутністю преміум-сегмента у великих компаній. Потребує наповнення на вітчизняному ринку також сегмент так званого живого не пастеризованого і нефільтрованого пива.

Крім цього, на пивоварних підприємствах слід забезпечувати ефективне управління реалізацією ключових факторів успіху. Це можна здійснити за допомогою ефективного управлінського персоналу, маркетингових елементів (маркетингові дослідження, пошук нових каналів збуту), що в свою чергу приведе до підвищення конкурентоспроможності як продукції, так і підприємств на ринку пива в цілому.

Цінності підприємства ВАТ «Бердичівський пивоварний завод» переважно спрямовані на задоволення потреб споживачів і мало зачіпають інтереси тих людей від яких теж, без сумніву, великою мірою залежить розвиток бізнесу. Цінності підприємства АТВТ «Радомишльський пивзавод» є більш ефективним засобом впливу на цільову аудиторію, а отже свідчать про використання ефективнішої стратегії та організаційної культури.