Міжнародні фінансові операції: валютні операції
17

[8,c.266].

Для регулювання діяльності іноземних суб'єктів господарської діяльності в Україні використовуються такі правові режими:

– національний режим, який передбачає, що іноземні суб'єкти мають обсяг прав та обов'язків не менший, ніж суб'єкти господарської діяльності України;

– режим найбільшого сприяння, за якого іноземний суб'єкт одержує певний обсяг прав, преференцій та пільг (щодо мита, податків та зборів) за винятком випадків, які передбачені до встановлення в межах спеціального режиму. Режим найбільшого сприяння встановлюється згідно з відповідними договорами України та використовується у сфері зовнішньої торгівлі;

– спеціальний режим, який застосовується до спеціальних економічних зон, а також до територій митних союзів, до складу яких входить Україна.

Оподаткування суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності встановлюється Верховною Радою України. Податкові пільги надаються тим суб'єктам, які відповідають прийнятим критеріям. Можуть також надаватись пільги з амортизації основних виробничих фондів. Митне регулювання здійснюється згідно з законодавством України та міжнародними договорами. На території України встановлено Єдиний митний тариф, згідно з яким оподатковуються митом предмети, що ввозяться на територію України або вивозяться з неї, або переміщуються транзитом по її території [1,c.201].

Страхування зовнішньоекономічних операцій в Україні здійснюється комерційними страховими компаніями (державними, акціонерними, іноземними, змішаними, кооперативними та ін.), а також іншими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, предметом діяльності яких є страхові операції. Страхування таких операцій є добровільним (якщо інше не передбачено законодавством України). Страхуванню підлягають ризики, які виникають при проведенні зовнішньоекономічних операцій, експортних кредитів, позичок, окремих контрактів на поставку машин і обладнання, інвестицій. Страхування інвестицій як на території України, так і за її межами здійснюється спеціалізованим страховим акціонерним товариством, контрольний пакет акцій якого належить уряду.