Інкасова форма розрахунків
57

Непряма пролонгація є пролонгацією, при якій експортер виписує новий комплект і спрямовує його знов для акцепту з інструкціями видати платнику раніше тратти, що акцептуються.

Облік і контроль за своєчасним надходженням оплати тратт проводиться відповідальним виконавцем в порядку, передбаченому для документарного інкасо. При цьому контрольний термін для отримання, платежу розраховується відповідальним виконавцем від терміну оплати тратти плюс кількість днів для отримання платіжного доручення інобанка.

У контракті експортером може бути передбачено отримання платежів строго в терміни, обумовлені в тратті. В цьому випадку платіж повинен бути одержаний від інобанка в строк, в тратті. При неотриманні платежу до вказаного терміну не пізніше. Якщо в сповіщенні інобанка міститься вказівка про досконалий протест, то оформлення протесту (як правило, протягом трьох днів від дати оплати) створює умову для отримання векселедержателем можливості реалізувати свої права по векселю в порядку спрощеного судочинства векселів (в неакцепті або неплатежі). Відповідальний виконавець банку запрошує у клієнта-довірителя інструкції відносно розпорядження опротестованими векселями, які можуть бути або повернені через банк-ремітент довірителю, або по розпорядженню останнього передані в країні платника уповноваженому представнику довірителя. При цьому опротестовані векселі знімаються з обліку в банку [26,c.61].

При неотриманні вказівок від клієнта-довірителя протягом встановленої кількості днів банк-ремітент просить інобанк повернути опротестовані векселі і передати їх клієнту.

Інкасування векселя полягає у виконанні банком доручення клієнтів векселедержателя стягти з боржника платіж. Усі операції, пов'язані з інкасуванням векселів здійснюються згідно з відповідним договором, за їх виконання банк дістає комісійну винагороду.