Роль національних валют в міжнародних розрахунках
35

3. Ціна твердо фіксується при укладанні контракту, але змі­нюється, якщо ринкова ціна зміниться порівняно з контрактною, наприклад у розмірі, що перевищує 5%.

4. Змінна ціна залежить від змін елементів витрат, наприклад при замовленні обладнання. В умовах високої кон'юнктури в інтересах за­мовника запроваджуються обмеження (загальна межа зміни ціни або поширення «зміни» ціни тільки на частину витрат і короткий період).

5. Змішана форма: частина ціни твердо фіксується, частина вста­новлюється в змінній формі.

Валюта ціни - валюта, в якій визначаються ціни на товар (гро­шова одиниця, в котрій виражена ціна товару у зовнішньоторговель­ному контракті, також має назву валюти угоди). При виборі валютну в якій фіксується ціна товару, велике значення мають вид товару і пе­релічені вище фактори, що впливають на міжнародні розрахунки, особливо умови міждержавних угод, міжнародні звичаї. Інколи ціна контракту зазначається в кількох валютах (двох або більше) або стандартного валютного кошика (СДР, ЕКЮ) з метою страхування валютного ризику.

Валюта платежу - валюта, в якій належить погасити зобов'я­зання імпортера (або позичальника), тобто валюта, якою в міжнарод­них відносинах відбувається оплата товару або погашення кредиту. Валютою платежу може бути будь-яка валюта, узгоджена контраген­тами. Вона може збігатися з валютою угоди, але може і відрізнятися від неї. При нестабільності валютних курсів ціни фіксуються в найбільш стійкій валюті, а платіж-звичайно у валюті країни-імпортера. Якщо валюта ціни і валюта платежу не збігаються, тоді в контракті обумовлюється курс перерахунку першої в другу (або за паритетом, який фіксується МВФ на базі СДР, або за ринковим курсом валют). У контракті встановлюються умови перерахунку: