Роль національних валют в міжнародних розрахунках
37

- платіж під вру­чення товарних документів; остаточно - після прийняття товарів, які після прибуття в порт призначення необхідно змонтувати, або після перевірених якісних характеристик товару, тому що вони мог­ли погіршитися в період транспортування.

Міжнародні розрахунки переплітаються з обміном валют і надан­ням кредиту зовнішньоторговельними партнерами один одному. У цьому проявляється взаємозв'язок міжнародних валютно-кредитних і розрахункових операцій. Залежно від виду товару, що продається (наприклад, машини і обладнання), а також у зв'язку з появою конку­ренції на ринку продавців та їх бажанням використати кредит для розширення збуту нової продукції розрахунки за зовнішньоторго­вельними операціями здійснюються з використанням комерційного кредиту [17,c.301].

Комерційний кредит надається продавцем товару покупцю на строки від декількох місяців до 5 - 8 років, а в окремих випадках і на триваліші строки. При зовнішньоторгових операціях у рахунок комерційного кредиту імпортер виписує боргові зобов'язання на по­гашення одержаного кредиту у формі простого векселя або дає пись­мову згоду на платіж (акцепт) на перевідних векселях — трапах, які виписуються експортером. Розрахунки за товари у формі комерційного кредиту можуть поєднуватися з готівковими платежами, коли певний відсоток вар­тості сплачується під подання комерційних документів, а решта - через установлений у контракті проміжок часу. Крім комерційного кредиту, на окремих етапах виконання зовнішньоторгового контрак­ту сторони можуть також кредитувати одна одну, наприк­лад, при платежах у формі авансу імпортер кредитує експортера, а при розрахунках за відкритим рахунком - постачальник кредитує покупця.

Альтернативна форма умов розрахунків - кредит з опціоном го­тівкового платежу. Якщо імпортер скористається правом відстрочки платежу за куплений товар, то він втрачає знижки, які надаються при готівковій оплаті. Розрахунки здійснюються з допомогою різних за­собів платежу, які використовуються в міжнародному обороті.