Вексельна форма розрахунку
13

Схема застосування простого векселя показана на рис. 1.1. Спочатку векселедавець виписує вексель векселедержателю. Через обумовлений час останній пред'являє його до оплати. Після цього проводиться оплата векселедавцем. Останній крок - вручення погашеного векселя векселедержателем векселедавцю з обов'язковою розпискою про отримання платежу.

Схема обігу простого векселя

Рис. 1.1 Схема обігу простого векселя

1 - видача векселя, 2 - пред'явлення векселя до оплати, 3 - погашення векселя (оплата), 4 - вручення погашеного векселя з розпискою про отримання платежу

Переказний вексель (тратта) - це письмовий наказ векселедавця платнику (трасату) про сплату векселедержателю певної суми грошей у визначеному місці у визначений час. Причому отримувачем коштів може виступати як перший векселедержатель (ремітент), так і кожний з наступних векселедержателів (індосат).

Схема застосування переказного векселя: векселедавець виписує переказний вексель векселедержателю; за цим векселем платник повинен сплатити індосату визначену суму грошей. Після цього векселедержатель здійснює пред'явлення векселя до акцепту (презентацію). Платник переказного векселя (трасат) стає боржником по векселю тільки після того, як акцептує вексель.

 Акцепт – засвідчена підписом трасата або іншої особи (посередника в акцепті) згода оплатити переказний вексельну тому вигляді, в якому він пред’явлений до платежу. Платник може відмовитись від акцепту. В цьому випадку ремітент вимагає від трасата оплати виданого векселя. Якщо ж платник здійснив підтвердження акцепту, то вексель вважається акцептованим. В зумовлений час вексель пред'являється до оплати. Якщо трасат не здійснює відмови від платежу по векселю (можливе й таке), проводиться погашення векселя (оплата) з подальшим врученням погашеного векселя з розпискою про отримання платежу