Вексельна форма розрахунку
29

векселів виноробів – 4%, корпоративних векселів – 5-7%. Середня дохідність із авалювання в банку дорівнювала 3,67% річних.

За відсутності офіційних статистичних даних щодо дебіторсько-кредиторської заборгованості за 2010 р. для кількісної грубої оцінки частки авальованих векселів у вексельному обігу можна скористатись обсягом заборгованості, оформленої векселями дебіторської заборгованості за отримані товари, здійснені роботи, надані послуги лише за станом на 01. 10. 2010 р. Отже, на цю дату він становив 15,6 млрд. грн.; частка авальованих векселів у обігу в 2010 р. дорівнювала 12,4%, а у 2011 р. – 12,8%. З одного боку, це не так уже погано. Але, враховуючи брак ресурсів для виходу економіки з кризи, а також значно меншу ціну забезпечення розрахунків у поточній діяльності клієнтів порівняно зі звичайним кредитуванням, вважаємо, що використання авального кредитування має бути значно активнішим [19,с.189].

Слід зазначити, що, незважаючи на противагу позитивним аспектам використання вексельної форми розрахунків, є чинники, що практично унеможливлюють її застосування.

Нині основні питання вексельного ринку – регіональна замкнутість вексельних розрахунків; технологічна неліквідність векселів; високі фінансові ризики, пов’язані з недосконалістю законодавства, що регулює обіг векселів, і низькою обізнаністю учасників вексельного обігу у вексельному праві; слабке регулювання вексельного ринку з боку держави, навіть за наявності такої кількості нормативних актів; відсутність інформаційної бази щодо надійності векселів та індосаментів.

Отже, векселі потрібні для економіки України, оскільки активізація вексельного обігу приводить, по-перше, до прискорення розрахунків та оборотності обігових коштів; по-друге, зменшується потреба в банківському кредиті, відповідно знижуються процентні ставки за його використання і, як результат, зменшується емісія грошей. Тому обіг векселів найближчим часом має стати масовим.