Вексельна форма розрахунку
45

Використання податкових векселів в Україні регламентується Податковим кодексом. Згідно з кодексом податковий вексель – це простий вексель, який обов’язково повинен бути авальований банком, і може використовуватись для сплати акцизного податку до отримання з акцизного складу спирту етилового неденатурованого, призначеного для переробки на алкогольні напої (крім виноматеріалів). Починаючи від дня видачі такого векселя підприємство повинне погасити його у строк до 90 календарних днів.

Вексель вважається погашеним векселедавцем, якщо він у вказані в векселі строки сплатив повну суму податку. Якщо підприємство вчасно не погашає вексель, воно позбавляється права на видачу наступного податкового векселя, а векселедержатель вчиняє протест у неплатежі і звертається до банку-аваліста з вимогою сплатити суму, зазначену у векселі.

Податковим кодексом передбачено використання податкового векселя при оподаткуванні нафтопродуктів, вироблених в Україні та ввезених на митну територію України, що використовуються в якості сировини для нафтохімічної промисловості.

Для вироблених в Україні нафтопродуктів податковий вексель може бути виданий лише суб'єктом господарювання - виробником етилену. Неможливою є передача обов’язків з погашення податкового векселя іншим особам. Векселедержателем є орган державної податкової служби за місцем реєстрації векселедавця. Податковий вексель вважається погашеним, якщо документально підтверджено факт цільового використання легких та важких дистилятів виключно як сировини у виробництві етилену. Щодо ввезених на митну територію нафтопродуктів в якості сировини для виробництва етилену, то варто відзначити такі особливості:

1. Виробник етилену оформлює податковий вексель у трьох примірниках. Один примірник подається органу державної податкової служби за місцезнаходженням виробника, другий - органу державної митної служби, яким здійснюється митне оформлення зазначених товарів, третій залишається платнику податку.