Вексельна форма розрахунку
49

З цієї причини компанії воліють приймати до оплати векселі, авальовані банками, виплати за якими гарантуються фінустановами.

Завдяки авалю вексель перетворюється на ліквідний платіжний засіб. Однак банки готові гарантувати далеко не всі векселі й лише на певних умов. Зазвичай вони видають гарантії тільки під тверду заставу - депозит, нерухомість, ліквідні товари. При цьому за аваль компанії-емітенту необхідно заплатити комісійну винагороду в розмірі від 0,5% до 7% суми номіналу. Якщо банк замість емітента сплатить борг за векселем, компанії-боржникові в майбутньому однаково доведеться відшкодувати фінустанові номінал папера, а також сплатити штрафи та пені, передбачені договором з банком. А тому небагато емітентів векселів авалюють свої боргові папери.

Оскільки в потенційних власників векселів немає гарантії стягнути заборгованість з емітента папера, вексельний ринок в Україні поки що не розвинений. Знайти на ринку ліквідні векселі вкрай складно. Вільно купити можна лише зобов'язання «Обленерго» і «Нафтогазу». Загалом на ринку за жадані боргові зобов'язання великих підприємств та енергетичних компаній. Однак, інформацію про випуск векселів українськими компаніями доводиться дізнаватися за допомоги інсайдерів, оскільки публічних відомостей про нові випуски немає.

Проте, перевагою векселя є те, що вексель дозволяє з мінімальними тимчасовими і фінансовими витратами примусово стягнути борг у позасудовому порядку, опротестувавши вексель.

Безперечною перевагою є можливість залучити кредит у банку під заставу векселів. Продавши цінний папір фінансовій установі, підприємство отримує необхідні обігові кошти до погашення векселя. Зазвичай банки купують цінний папір з дисконтом у розмірі відсоткової ставки за кредитом. Якщо ж вексель відсотковий (передбачає виплату відсотків під час його погашення, в середньому 28-30% річних), то фінорганізація може придбати папір за номіналом. За допомоги векселів банки здійснюють угоди РЕПО: компанія продає банку цінний папір, однак зобов'язується викупити його в зазначений термін (зазвичай кілька місяців).