Порядок обліку фінансових операцій, яка підлягає обов’язковому фінансовому моніторингу
11

Третя - система контролю, якою передбачено інформування про сумнівні угоди. Проблема реалізації цієї системи полягає у визначенні сумнівності. Якщо вона базується на жорсткій фіксації предикатного злочину (наприклад, тероризму або наркоторгівлі), на суб'єкта фінансового моніторингу автоматично покладаються функції розслідування. Інші способи визначення сумнівності - застосування органами нагляду певних критеріїв, досвід суб'єкта фінансового моніторингу.

В Україні реалізується модель фінансового контролю змішаного типу. Положенням про здійснення банками фінансового моніторингу, затверджене постановою Правління НБУ від 14 травня 2003 р. № 189 встановлюються загальні вимоги Національного банку України щодо:

- виявлення та реєстрації банками фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу;

- ідентифікації клієнтів;

- надання банками спеціально уповноваженому органу виконавчої влади з питань фінансового моніторингу (Державний комітет з фінансового моніторингу) інформації відповідно до вимог законів України з питань запобігання легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом.

Правила внутрішнього фінансового моніторингу розробляються банком з урахуванням вимог законів України, що регулюють питання запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, нормативно-правових актів Національного банку України, актів Уповноваженого органу, прийнятих на виконання та відповідно до цих законів, рекомендацій Групи з розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей, Базельського комітету банківського нагляду.

Основним принципом розроблення та реалізації Правил внутрішнього фінансового моніторингу і програм здійснення фінансового моніторингу банку є забезпечення участі працівників банку (у межах їх компетенції) у виявленні фінансових операцій, які можуть бути пов'язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму.