Cоціальне проектування як спосіб реалізації інноваційної діяльності в соціальній сфері (на прикладі ЦСП компанії Русал)
12

За допомогою технології абстрактні дефініції науки переводяться на конкретну мову вказівок, рішень, розпоряджень, нормативів, напрямних соціальну активність людей на ефективне виконання необхідних дій [17].

Серед характеристик соціального проектування особливе місце займає умова система соціальних явищ і процесів, що надає певний вплив на проектну діяльність. Умови проектної діяльності включають в себе безліч компонентів: відносини, процеси, середа, дії, речі, діяльність, засоби [17].

Соціальне проектування тим самим дозволяє вирішити з’єднання прогнозу, програми чи плану соціальних служб з реальними змінами в суспільстві. Воно дозволяє перейти від діагнозу реального стану справ і прогнозів до планування соціальних змін та розробці способів їх конкретної реалізації.

Таким чином, соціальне проектування – це специфічна діяльність, пов’язана з науково обгрунтованим визначенням варіантів розвитку нових і модернізованих соціальних об’єктів, процесів і явищ і з цілеспрямованим докорінною зміною їх соціальних характеристик. Для методології соціального проектування велике значення має правильне визначення об’єктів, якими зазвичай стають соціальні інститути, соціальні процеси і явища. Також за допомогою соціального проектування формуються вихідні цілі, аналізується сучасний стан справ і дані, отримані на основі пошукових прогнозів, визначається коло завдань на майбутнє для вирішення виникаючих проблем. Соціальне проектування є одним з найбільш актуальних напрямків у практиці соціальної роботи.