Cоціальне проектування як спосіб реалізації інноваційної діяльності в соціальній сфері (на прикладі ЦСП компанії Русал)
2

Вихідні принципи соціального проектування розроблялися Я. Дітріхом, Т. Тіорі, Д. Фраєм, П. Хіллош, Ф. Ханик та іншими дослідниками. У вітчизняній соціології перші ідеї про проектування соціальних систем були висловлені в роботах О. І. Генісаретского, В. Н. Дубровського, І. І. Ляхова, A. Г. Раппопорта, В. М. Разіна, Б. В. Сазонова, Г. П. Щедровицького. З точки зору соціального управління ці проблеми розглядалися B. Г. Афанасьєвим, І. В. Бестужевим-Ладою, П. Н. Лебедєвим. Його теоретичні основи були проаналізовані в роботах Н. А. Айтова, Г. А. Антонюка, Н. І. Лапіна, А. І. Пригожина, Ж. Т. Тощенко, Н. Г. Харитонова, в дослідженнях Т. М. Дрідзе, Ю. А. Крючкова як одна з форм випереджального відображення дійсності, створення прообразу (прототипу) передбачуваного об'єкта, явища або процесу за допомогою специфічних методів.

Соціальна актуальність і психологічна значущість проблеми зумовили вибір теми нашого дослідження: «Соціальне проектування як спосіб реалізації інноваційної діяльності в соціальній сфері (на прикладі ЦСП компанії РУСАЛ)». Враховуючи рівень теоретичної і методологічної розробленості даної проблеми та її практичну значимість, ми визначили об'єкт і предмет дослідження.

Обєкт дослідження –процес соціального проектування.

Предмет дослідження – соціальне проектування як спосіб реалізації інноваційної діяльності в соціальній сфері на прикладі ЦСП компанії РУСАЛ.

Мета дослідження – теоретично обгрунтувати та емпірично дослідити сучасні інноваційні підходи проектної діяльності в соціальній сфері на прикладі ЦСП компанії РУСАЛ.

Досягнення мети дослідження пов’язується нами з реалізацією низки таких завдань:

1. Розкрити основні теоретичні аспекти соціального проектування в соціальній сфері.